Italija. Šiandien gimė. Vasario 12 – oji

Italija. Šiandien gimė. Vasario 12 – oji.

Gyvas monumentas – taip galima būtų vadinti vieną žymiausių Italijos režisierių Franco Zeffirelli , gimusį 1923.02.12 Florencijoje. Jis save kildina iš Leonardo da Vinči giminės –  kaip tikras toskanietis kuklumu neserga. 

Žinoma, savo srityje Zeffirelli – tikras genijus. O kūrybines veiklas , kaip koks Mikelandželas (taip pat toskanietis), vadina meilėmis : opera, kinas, teatras. O dabar pabandykime sujungti operą su kinu, operą su teatru, teatrą su kinu. Tada įsivaizduokime, kaip visa tai turėtų būti gražu, malonu , įdomu. Štai ir išeis Franco Zeffirelli menas. Nes jis toks, jog patinka visiems. Patinka eiliniam žiūrovui, patinka griežčiausiems kritikams. Visiems. Išbaigtumas ir rimtas požiūris, aukščiausias estetizmas ir tikrumas – režisieriaus darbai negali nepatikti. Nes nėra nieko asmeniško – Zeffirelli rodo tikrąjį, o ne savo išgalvotą Verdį, Šekspyrą ir t.t. Na bent jau taip atrodo žiūrovams. Patarčiau žiūrėti visus jo filmus. Visus iš eilės. Patirsite tikrąjį malonumą Mano mylimiausias – “Romeo ir Giulietta” (1968)

Įdomu, jog pasakodamas apie save mūsų laikų Italijos meno patriarchas žodžių “į vatą nevinioja”. Atvirai, lyg niekur nieko, pasakoja apie tai, jog paauglystėje buvo išprievartautas , apie tai, jog ne kartą “davė” save dėl karjieros ir pažinčių. Apie tai, jog yra giliai tikintis ir įsitikinęs,homoseksualumas – ne nuodėmė. Viename interviu Franco Zeffirelli apgailestavo, jog negali pamylėti Silvio Berlusconio, mat pastarasis nesutinka. Italai tik šyptelėjo : kai kalba senjoras Franco – tai ne provokacija, o nuoširdumas.  Zeffirelli ilgus metus mylėjo režisierių Luchino Visconti , su kuriuo buvo tikra ir konservatyvioj Italijoje gana iššaukiančiai atrodančia pora. Man labai artimos Franco Zeffirelli mintys apie homoseksualumą: «La parola gay stessa è frutto della cultura puritana, una maniera stupida di chiamare gli omosessuali, per indicarli come fossero dei pazzerelli. Essere omosessuale è un impegno molto serio con noi stessi e con la società. Una tradizione antica e spesso di alto livello intellettuale, pensi solo al Rinascimento.” – “Žodis “gėjus” – puritoniškos kultūros apraiška, kvailas būdas vadinti homoseksualius žmones, lyg jie būtų kokie kvaileliai. Būti homoseksualiu – reiškia didelę atsakomybę visų pirma savo ir, antra, kitų atžvilgiu. Mūsų visuomenėje homoseksualumas  turi labai gilias istorines šaknis  ir aukšto intelektualinio lygio tradiciją. Užtektų prisiminti, pavyzdžiui, Renesansą”. 

Rimtas požiūris, atsakomybė – svarbiausi Franco Zeffirelli bruožai. Na toks beveik “Leonardo da Vinci”

Žiūrėti viską, ką rasit. 

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.